Pandemiyanın Qidalanmamıza Təsiri
Pandemiya bizə özümüzü dərk etmək üçün bol vaxt və məkan verdi. Bu introspeksiyadan təsirlənən sahələrdən biri də qidalanma vərdişlərimiz oldu. İlk həftələrin yaratdığı şok təsiri ilə edilən çörək və şirniyyat bişirmələrindən sonra insanlar tədricən daha sağlam qidalara və ən əsası da immun sisteminə müsbət təsir edən, onu gücləndirən qidalara yönəldi.
Qidalanmanın həyat boyu ən əsas ehtiyaclarımızdan biri olduğu aydındır, amma bu yalnız bununla məhdudlaşmır. Qidalanmanın zaman-zaman zövq almaq üçün edilən bir fəaliyyət olduğunu da nəzərə alaraq, bizi daha sağlam edəcək və immun sistemimizi gücləndirəcək düzgün seçimlər etməliyik.
Bədənimizə yaxşı baxmağın ən yaxşı yolu da immun sistemimizi gücləndirməkdir. Vücudumuzun xəstəliklərə qarşı mübarizə aparması və özünü qoruması məqsədini daşıyan immun sistemini mineral, vitamin və müxtəlif qida maddələri ilə gücləndirmək mümkündür.
- Immun Sistemini Gücləndirən Vitamin və Minerallar
- C VİTAMİNİ
- E VİTAMİNİ
- ZİNKO
- KVERSETİN
- PRE/PROBİOTİKLƏR
- SELEN
- B6 VİTAMİNİ
Immun Sistemini Gücləndirən Vitamin və Minerallar
C VİTAMİNİ
Limon, portağal, kivi, naringi, bibər, qreypfrut, cəfəri kimi meyvə və tərəvəzlərdə olan C vitamini immun sistemini gücləndirməkdə və zərərli maddələrin vücudumuzda yaratdığı sərbəst radikallara qarşı ilk müdafiə xətti olaraq düşünülə bilər.
E VİTAMİNİ
C vitamini kimi bir antioksidant mənbəyi olan E vitamini ən çox buğda toxumu yağı, günəbaxan toxumu, badam, günəbaxan yağı, fındıq, fıstıq yağı, yer fıstığı, qarğıdalı yağı, brokoli, soya yağı, kivi, manqo, pomidor və ispanaqda tapılır.
ZİNKO
İmmuniteti güclü saxlamaq üçün vacib minerallardan biri olan zinko; karides, istiridye, balıq, ət, qaraciyər, buğda toxumu, balqabaq toxumu, günəbaxan toxumu, bütün taxıllar, qoz, badam, yumurta, pendir və süddə yüksək miqdarda olur.
KVERSETİN
Polifenolların flavonoid qrupundan olan bitki flavonoidi kversetin, iltihabı önləmək və immuniteti gücləndirmək üçün vacib maddədir. Soğan, sarı və yaşıl bibər, çiyələk və moruq, qulançar, sitrus meyvələri, albalı və vişnə, pomidor, alma, üzüm, brokoli, kələm, kahı, moruq, yaban mersini, qarağat, yaşıl və qara çay əsas mənbələri arasında sayılır.
PRE/PROBİOTİKLƏR
Prebiotiklər və probiotiklər həm bədən quruluşunu, həm də bağırsağı dəstəkləyir və həzmə kömək edirlər. İkinci beyin kimi təsvir edilən bağırsağın qorunması da immunitetin qorunması üçün vacibdir. Prebiotikləri sadəcə həzm olunmayan və probiotikləri bəsləyən lif növü kimi düşünə bilərik. Prebiotiklər meyvə, tərəvəz, tam taxıllar kimi liflə zəngin qidalarda tapılır. Probiotiklər isə əlavə olaraq qəbul edilə biləcəyi kimi turşu, kefir, yoğurt kimi qidalarda da tapılan faydalı bakteriyalar olaraq təyin edilir.
SELEN
Braziliya qozu, balıq, mal əti və hinduşka əti kimi qidalar yüksək selen məzmununa malikdir. Bundan əlavə, makaron, tam taxıllı qidalar da selenlə zənginləşdirilmiş halda bazarda mövcuddur.
B6 VİTAMİNİ
İmmunitet sistemini dəstəkləməkdən başqa, qırmızı qan hüceyrələrinin əmələ gəlməsini dəstəkləyən və çoxlu metabolik vəzifələri olan B6 vitamininin heyvansal mənbələri; qaraciyər, böyrək, beyin, yumurta sarısı, toyuq, balıq, süd və süd məhsulları, bitki mənbələri isə banan, avokado, kartof, ispanaq, noxud, yulaf kimi qidalardır.
İki evimiz var. Biri üzərində yaşadığımız dünya, digəri isə bədənimiz. İkisinin də çox yaxşı qayğısına qalmaq bu günlərdə daha çox fərqində olduğumuz ən əsas vəzifəmizdir.
Həmişə sağlam günlərdə görüşmək diləyi ilə.