Xəstəliklər

Xroniki Böyrək Xəstəliyi Üçün Düzgün Qidalanma

Xroniki böyrək xəstəliyinizi (XBX) idarə etmək üçün nə yediyinizi dəyişdirməli ola bilərsiniz. Sevdiyiniz qidaları daxil edən və böyrək sağlamlığınızı qoruyan bir qidalanma planı hazırlamaq üçün qeydiyyatdan keçmiş diyetoloqla işləyin.

Aşağıdakı addımlar böyrək xəstəliyinizi idarə edərkən düzgün qidalanmanıza kömək edəcək. İlk üç addım (1-3) böyrək xəstəliyi olan bütün insanlar üçün vacibdir. Son iki addım (4-5) böyrək funksiyanız azaldıqca vacib ola bilər.

Düzgün qidalanmanın ilk addımları

Daha az duz və natrium olan qidaları seçin və hazırlayın

Qan təzyiqinizi idarə etməyə kömək etmək üçün. Sizin dietiniz hər gün 2300 milliqramdan az natrium ehtiva etməlidir.

  • Təzə qidalar alın. Natrium (duzun bir hissəsi) supermarketi və ya restoranlarda aldığınız bir çox hazır və ya paketlənmiş qidalara əlavə olunur.
  • Hazır yeməklər, “fast food”, dondurulmuş yeməklər və daha yüksək natrium olan konservləşdirilmiş qidalar əvəzinə qidaları sıfırdan bişirin. Öz qidanızı hazırladığınızda, ona nə daxil olduğunu idarə edirsiniz.
  • Duz əvəzinə ədviyyatlar, otlar və natriumsuz ədviyyatlar istifadə edin.
  • Qida paketlərinin üzərində olan qida dəyəri etiketində natrium üçün yoxlayın. Gündəlik Dəyərin 20 faizi və ya daha çoxu qidanın yüksək natrium ehtiva etdiyini göstərir.
  • Dondurulmuş yeməklər və digər rahat yeməklərin az natriumlu versiyalarını sınayın.
  • Konservləşdirilmiş tərəvəzlər, lobya, ətlər və balıqları yeməzdən əvvəl su ilə durulayın.
  • Natriumsuz və ya duzsuz; aşağı, azaldılmış və ya duz və natriumsuz; və ya duzsuz və ya az duzlu yazıları olan qida etiketlərinə baxın.

Nümunə olaraq qida dəyəri etiketində hər porsiyada 5 faiz natrium olan bir Qida Dəyəri Göstəricisi.
Qida etiketində natrium üçün yoxlayın. Porsiyada 5% və ya daha az olan bir qida etiketi aşağı natrium deməkdir. Həmçinin, etiketdə göstərilən doymuş və trans yağların miqdarına baxın.

Doğru miqdarda və doğru növ protein yeyin

Böyrəklərinizi qorumağa kömək etmək üçün. Bədəniniz protein istifadə etdikdə, tullantılar yaradır. Böyrəkləriniz bu tullantıları çıxarır. Lazım olandan çox protein yemək böyrəklərinizin daha çox işləməsinə səbəb ola bilər.

  • Kiçik porsiyalarda protein qidaları yeyin.
  • Protein bitki və heyvan mənşəli qidalarda tapılır. Əksər insanlar hər iki növ protein yeyir. Sizin üçün doğru protein qidalarının birləşməsini seçmək barədə diyetoloqla danışın.

Heyvan mənşəli protein qidaları:

  • Toyuq
  • Balıq
  • Ət
  • Yumurtalar
  • Süd məhsulları

Pişmiş toyuq, balıq və ya ət porsiyası təxminən 2-3 unsiya və ya təxminən kart dəstəsinin ölçüsündədir. Süd məhsulları porsiyası ½ fincan süd və ya yoqurt və ya bir dilim pendirdir.

Bitki mənşəli protein qidaları:

  • Lobya
  • Qoz-fındıq
  • Taxıllar

Pişmiş lobya porsiyası təxminən ½ fincan, qoz-fındıq porsiyası isə ¼ fincandır. Çörək porsiyası bir dilimdir və bişmiş düyü və ya makaron porsiyası ½ fincandır.

Ürəyiniz üçün sağlam olan qidaları seçin

Qan damarlarınızda, ürəyinizdə və böyrəklərinizdə yağ yığılmasının qarşısını almaq üçün.

  • Qızartma əvəzinə qidaları ızgarada bişirin, qızardın, sobada bişirin, qovurun və ya qarışdıraraq qızardın.
  • Yağ əvəzinə az miqdarda zeytun yağı və ya yağsız bişirmə spreyi ilə bişirin.
  • Yağları ətlərdən kəsin və toyuğun dərisini yeməzdən əvvəl çıxarın.
  • Doymuş və trans yağları məhdudlaşdırmağa çalışın. Qida etiketlərini oxuyun.

Ürək üçün sağlam qidalar:

  • Ət, bel və ya file kimi yağsız kəsiklər
  • Dərisiz quş əti
  • Balıq
  • Lobya
  • Tərəvəzlər
  • Meyvələr
  • Az yağlı və ya yağsız süd, yoqurt və pendir

Ürək üçün sağlam qidalanma haqqında daha çox məlumat əldə edin NIH.

Yaşlı bir cütlüyün ürək üçün sağlam yemək hazırladığı fotoşəkil.
Qan damarlarınızı, ürəyinizi və böyrəklərinizi qorumaq üçün ürək üçün sağlam qidaları seçin.

Alkoqolu məhdudlaşdırın
Qadınsınızsa, gündə bir içkidən çox, kişisinizsə isə gündə iki içkidən çox içməyin. Çox içki içmək qaraciyər, ürək və beyin zədələyə və ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Həkiminizdən nə qədər alkoqol içməyin təhlükəsiz olduğunu soruşun.

Düzgün qidalanmanın növbəti addımları

Böyrək funksiyanız azaldıqca daha az fosfor və kalium olan qidalar yeməli ola bilərsiniz. Həkiminiz qanınızdakı fosfor və kalium səviyyələrini yoxlamaq üçün laboratoriya testlərindən istifadə edəcək və qidalanma planınızı tənzimləmək üçün diyetoloqla işləyə bilərsiniz. Daha ətraflı məlumat NIDDK mövzusunda təqdim olunur: Proqressiv Xroniki Böyrək Xəstəliyi üçün Qidalanma.

Daha az fosfor olan qidalar və içkilər seçin

Sümüklərinizi və qan damarlarınızı qorumağa kömək etmək üçün. XBK-niz olduqda, fosfor qanda yığılır. Qanda çox fosfor olmaq sümüklərinizdən kalsiumu çəkir və bu, sümüklərinizi nazik, zəif və daha asan qırılmasına səbəb olur. Qanda yüksək fosfor səviyyələri də dəri qaşınmasına və sümük və oynaqların ağrısına səbəb ola bilər.

  • Bir çox paketlənmiş məhsullara fosfor əlavə edilir. Etiketlərdə fosfor və ya “PHOS” olan sözlərə baxın.
  • Deli ətləri və bəzi təzə ət və quş əti əlavə edilmiş fosfor ehtiva edə bilər. Ətin üstünə əlavə edilməmiş təzə ətləri seçmək üçün qəssabdan kömək istəyin.

Daha az fosforlu qidalar:

  • Təzə meyvələr və tərəvəzlər
  • Çörəklər, makaronlar, düyü
  • Düyü südü (zənginləşdirilməmiş)
  • Qarğıdalı və düyü dənələri
  • Açıq rəngli qazlı içkilər, məsələn, limon-laym və ya evdə hazırlanmış buzlu çay

Daha çox fosforlu qidalar:

  • Ət, quş əti, balıq
  • Kəpək dənələri və yulaf
  • Süd məhsulları
  • Lobya, mərcimək, qoz-fındıq
  • Tünd rəngli qazlı içkilər, meyvə zərbələri, bəzi butulka və ya konservləşdirilmiş buzlu çaylar fosforla əlavə olunur

Həkiminiz qida ilə fosfat bağlayıcı vasitə qəbul etmək barədə danışa bilər ki, bu da qanınızdakı fosfor miqdarını azaldır. Fosfat bağlayıcı vasitə mədədə fosforu islatmaq və ya bağlamaq üçün süngər kimi fəaliyyət göstərən bir dərmandır. Fosfor bağlandığı üçün, qanınıza daxil olmur.

Əlaqəli məqalələr

Back to top button